1- Arkeoloji Müzesi (Limenas)
Müze yaz aylarında pazartesi günleri dışında 08:00-20.00 arası açıktır ve giriş ücreti 2 €’dur. Yeri; Limenas (Thassos Town)’da şehir merkezinde. Güncel giriş bilgileri için; Thassos Arkeoloji Müzesi
Thassos Adası’nın tarihini merak ediyorsanız ya da arkeolojiye meraklı iseniz mutlaka gezmeniz gereken bu müze hiç de azımsanacak bir müze değil. Sergilenen eserler bu mütevazi adanın geçmişte o kadar da mütevazi olmadığını kanıtlıyor. Oldukça keyifli biçimde düzenlenmiş müzenin 18 galerisinde 1700 obje sergilenmekte. Objeler Tarihöncesi, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden olup MÖ 7. YY ile MS 7 yy arasına tarihleniyor. Seramikler, büstler, heykeller ve madeni paralar arasında en ilgi çekici olanı 3,5 metre boyundaki Kouros Heykeli ile Hadrian ve Pegasus heykelleri.
2- Thassos Agora’sı (Limenas)
Bu tarihi sit alanı konum olarak Limenas Arkeoloji Müzesi ile yan yanadır. Antik Yunan’da agoralar şehirlerin sosyal, dini, siyasal ve ekonomik merkezlerini oluşturan meydanlardı. Stoa’lar, ticarethaneler, yönetim binaları ve tapınaklar bu meydanın çevresinde inşaa edilirdi. Agoralar ticari aktivitenin en yoğun olduğu limanlara yakın konumda kurulur, şehirler bu meydanın çevresinde gelişirdi.
Thassos Adası’nın Agorası’nın keşfi 1950’li yıllarda Fransız bir arkeolog tarafından yapılmıştır. Agora, MÖ 4 YY ile MÖ 2. YY’lar arasına tarihleniyor. Göreceğiniz yıkıntılar ve kalıntılar meydan, stoa (kemeraltı yapı), dini yapılar ile tapınak kalıntılarıdır. “Pyritanio” olarak bilinen dikdörtgen biçimli siyasi yönetim binasının kalıntıları kuzey kısımdadır. Buradaki dorik sütunlu yapının iç duvarlarında dönemin yöneticilerinin isimlerinin kazılı olduğunu da görebilirsiniz. Thassos Agorası MÖ3. YY’da Balkanlar’dan gelen bir kabile olan Erules‘lerin saldırılarıyla yerle bir edilmiştir. MS 5 YY’da Thassos Adası’nın ilk bazilikası Agora’nın kuzeyinde Agora kalıntılarından alınan taşlarla inşaa edilmiştir.
Limenas’da şehrin içinde ve çevresinde antik dönemden kalma çok sayıda sit alanı vardır, korunma altındadırlar fakat “Antik Tiyatro“dan ayakta kalan eser neredeyse hiç yoktur.
3- Antik Tiyatro (Limenas)
Arkeoloji Müzesi’nden yaklaşık 20 dakikalık (1,5 Km) yürüme mesafesinde, şehrin doğu ucundaki yükseltide Thassos Antik Tiyatrosu vardır. Helenistik dönemden kalma 3000 kişi kapasiteli tiyatronun kaveası (oturma yerleri) sağlamdır. Skene (sahne kısmı) yıkılmış olmasına rağmen temelleri görünür durumdadır. Arkeologlar, Roma döneminde burada gladyatör oyunları yapıldığına dair ipuçları bulmuşlar. Tiyatro yapısı günümüzde, yaz aylarında konserler için kullanılıyor.
4- Başmelek Mikail Manastırı (Monastery Arhangel Mihail)
Adanın güney doğusunda, Limenas’tan 36 km, Aliki Plajı‘ndan 5 km uzaklıktaki bu manastır Thassos Adası’ndaki bir çok manastır içinde öne çıkıyor. Yüksek kayalıklar üzerine yemyeşil yamaçlar arasına kurulmuş olan manastır Thassos Adası’ndaki en eski ve en büyük manastırdır. Manastırın tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmese de 1287 yılına ait bir dökümanda adı geçmektedir.
Yunanistan’daki Aynaroz (Agion Oros) Özerk Din Devleti‘ne bağlı olup burası bir rahibe manastırıdır. Bir çok binadan oluşan ve geniş bir alana yayılan manastırın Halkidiki Aynaroz Yarımadası‘na bakan muhteşem bir manzarası vardır. Manastır, turistik bir yer olmamasına rağmen uygun kıyafetlere sahip iseniz görevliler içeriye girmenize müsade edebiliyorlar. Fakat belli kıyafet kurallarına uyarak; bayanlarda omuzlar, diz üstü ve dekolte bölgesi kapalı olmalıdır, şapka takılmamalıdır. Beyler ise kısa şortla içeri alınmayabilir. İlaveten kutsal alanlarda cep telefonu kapatılmalı veya sesi kısılmalıdır.
5- Potamia Köyü
Limenas’ın 10 km güney doğusunda, Panagia Köyüne ise bir kaç km mesafedeki Potamia Köyü merkeze ve plajlara nispeten yakın olmasından dolayı Thassos’un en bilinen ve sevilen köylerinden biridir. Thassos’un en yüksek dağı olan Ipsarion Dağı‘nın eteklerine kurulmuştur. Potamia’da bir turistin bekleyebilecei herşeyi bulabilirsiniz. Yemyeşil bir doğa, ahşap çatılı otantik geleneksel taş evler, restoranlar, kafeler, oteller, apartlar vs.
6- Polignotos Vatis Müzesi / Potamia
Polignotos Vatis (1894-1965), Potamia doğumlu bir heykeltraştır. 19 yaşında iken ABD’ne göç etmiş, ABD ordusunda görev almış, daha sonra New York Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde heykel sanatı eğitimi almıştır. Yaşadığı dönemde ABD’de isim yapmış bir sanatçıdır. Bu müzede sanatçının 98 heykel ve 15 resim çalışmasını görebilirsiniz.
7- Tarsanas Folklor Müzesi / Potamia
Skala Potamias Limanı’nda tek başına duran yeşillikler içindeki taş yapı tarihi tipik bir Taşoz evini temsil eden bir müzedir. Evin içinde her türlü ev eşyası, çeşitli ev aletleri, işlemeler ve bilimum geleneksel ve yöresel eşya sergileniyor.
8- Maries (Mariai) Köyü
Adanın orta batı tarafına yakın bir noktada, dağların ve ormanların arasına kurulmuş olan Maries Köyü en eski köylerden biridir. Turizmin uğramadığı doğa ile içiçe bir köy arıyorsanız burası aradığınız yer olabilir. Söylenceye göre köyün ismi köydeki bir çok kadının isminin Maria olması veya burada çok dut (Yunanca’da mauria) yetişmesinden kaynaklanıyor. Köyün merkezindeki yüzlerce yıllık dut ağaçları ve altındaki Taxiarches Kilisesi‘nin freskleri görmeye değerdir. Her sene 1 Eylül’de bu kilisenin avlusunda geleneksel hale gelmiş olan fasulye çorbası ve şarap bayramı kutlanır, yerel halk müzikleri çalınır. Ayrıca köy meydanındaki çeşmenin soguk ve lezzetli suyu yakındaki bir kaynaktan gelir. Köyden dağ yönüne doğru devam ederseniz bir kaç km ileride yapay bir göl olan Thasos Gölü‘nü göreceksiniz. Burada suyu içilebilen bir çeşme, yakınlarda küçük bir şelale ve göl kenarında oturup doğayı dinleyebileceğiniz yerler vardır. Yaz aylarında gölün ve şelalenin suyu azalabilir. Gölde yüzmek ve balık tutmak yasaktır. Maries Thassos’ta kaliteli ve lezzetli balları ile ünlüdür.
9- Panagia Köyü
Panagia Köyü Limenas’tan 9 km uzaklıkta dağların yemyeşil yamacında ormanlar arasında kurulmuş, su kaynakları açısından zengin ve çok şirin bir köydür. Köyün en güzel yanı ise dağ köyü olmasına denize ve plaja yakın olmasıdır (Golden Beach 6 km). Panagia 1821 devriminden sonra adanın başkenti olmuştur. Köy adını çok eski bir kilise olan Panagia’dan alır. Köy adanın en zengin köyü olmasına rağmen geleneksel yaşantısını halen sürdürmektedir. Geleneksel köy evleri balkonlu ve taş kiremitlidir (şist taşı). Evlerin iç duvarları ahşap ile kaplıdır. Panagia Köyü’nde Sotirelis Zeytinyağı Müzesi ilginizi çekebilir.
Panagia Köyü domatesi, cevizi, inciri ve tatlı şurubu ile meşhurdur. Köyde yeterli sayıda kafe ve restorant vardır.
10- Theologos Köyü
Theologos Köyü Thassos Adası’nın en sakin, güzel ve modern hayattan uzakta duran nispeten büyükçe dağ köylerinden biridir. Konum olarak adanın orta güney-doğusunda olup Limenas’tan yaklaşık 50 km mesafededir. Bu köy Osmanlı ve Mısır idaresi zamanında Taşoz Adası’nın hem başkenti hem de ticaret merkezi olmuştu. Taşoz’un 1912‘de Yunanistan’a ilhakından sonra önemini yitirmiştir. 600 nüfuslu köyün en karakteristik özelliği arnavut kaldırımlı sokakları ve Makedon mimarisine sahip taş kiremitli köy evleridir.
Yakınlardaki Kefalogourna Şelalesi‘ne giderseniz eskiden kalma kireç ocağı, zeytinyağı ezmekte kullanılan su değirmenleri sizi çağlar öncesine getirecek. Theologos’ta ne yenir derseniz burası geleneksel incir ve ceviz şekerleme / reçeli ile “katsikaki” (fırında oğlak) yemeği ile ünlüdür.
Yaz aylarında Theologos’ta köy eğlenceleri ile de karşılaşabilirsiniz, Haziran ayında ise düğünler yapılır, bir Yunan köy düğünü nasıl olur görmek istiyorsanız bir şansınızı deneyin deriz.
11- Folklor Müzesi / Theologos
Hatzigeorgis (Hacı Yorgos) Evi olarak da bilinen bu müze, adanın güney orta kesiminde yer alan Theologos dağ köyünde yer alıyor. Müze köyün merkezindeki iki katlı güze bir taş köşkün içindedir. Eve adını veren Hacı Yorgos eskiden adanın başkenti olan Theologos Köyü’nün valisi olup, bağımsızlık için Osmanlı yönetimine karşı halkı örgütleyen kişidir. Evin içinde 19. YY’da zengin bir Taşoz Adası evi nasıldı, bunu görebilmeniz için gayet güzel ve ilginç biçimde yerleştirilmiş sayısız ev eşyası, elişi dokumalar, dokuma tezgahları, mutfak eşyaları gibi bir çok parça var.
12- Agia Paraskevi Kilisesi / Theologos
Theologos Köyü’nde görülecek yerlerden birisi de adadaki en eski kiliselerden biri olan Agia Paraskevi Kilisesi‘dir. Kiliseyi ilginç kılan içindeki balmumu ve sakızdan yapılmış olan ve Antakyalı Aziz Luka tarafından yapıldığına inanılan Hz Meryem ikonasıdır.
13- Giola Lagünü (Lagoon)
Giola Lagünü Thassos’un en ilginç doğal oluşumlarından biridir. Burası deniz kenarında kayalık doğal bir havuzdur. Buradaki en heyecanlı aktivite yüksekliği 8 metreye ulaşan kayalıklardan havuza atlamaktır. Kötü tarafı ise buraya ulaşmak biraz zahmetli; arabayı Poto’dan Astris’e sürün, Hotel Aeria’dan sonra “Sirens” tabelasını göreceksiniz, buradan sola dönüp toprak yoldan plaja ulaşacaksınız. Aracı burada park edebilirsiniz çünkü yol kötüleşiyor. Buradan tabelaları takip ederek ve bir miktar yürüyerek deniz kenarındaki lagüne ulaşabilirsiniz.
Thassos Adası’nda Ne Yapılır?
Ada turu yapın, dağ köylerini keşfedin; Daire biçimli Thassos Adası’nın etrafı tek şeritli 100 km uzunluğunda bir karayolu ile çevrilmiştir. Bu yol üzerinde büyüklü büçüklü bir çok yerleşim ve köylerin yanında bazıları inanılmaz güzellikte olan sayısız plaj var. Yine bu sahi yolu üzerinde adanın içine ve dağ köylerine ulaşan yollar mevcut. Adada bulunduğunuz süre içerisinde bir gün sahilden ada turu atabilir diğer bir gün ise dağ köylerini keşfedebilirsiniz. Ya da kendinize göre farklı bir program / rota oluşturabilirsiniz.
Diğer aktiviteler; arabanızla adayı gezerken belli noktalarda durarak tepelere doğru çıkan patikaları izleyerek doğa yürüyüşü yapabilirsiniz, bisiklete binebilirsiniz, meraklılarına kuş gözlemciliği için ada flora ve faunası oldukça zengindir, ayrıca limandan tekne turlarına katılabilir, tüplü dalış ve şnorkelle dalış yapabilirsiniz.
Turlara katılın; çok zengin olmasa da adada düzenlenen bazı turlar ilginizi çekebilir. Bunlar arasında en ilgi çekenler, limandan yapılan tekne turları, zeytinyağı ve şarap kültürü turları ile mermer ocakları turu sayılabilir.
Thasos’ta Yapılması Gerekenler
Egnatia Turizm gerekli gördüğü takdirde tur programını değiştirebilir.
Program zamanlamasında hava, yol vb. gibi nedenlerle rehberimiz gerekli gördüğü takdir de değişiklik yapabilir.